Potatis och jordärtsskockssoppa

Koka upp vatten med följande kryddor i
1 tsk salt
1 krm timjan
1 krm oregano
1 krm basilika
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
När det kokat upp ha i följande
1,5 kg skalad delad potatis (alltså vikt efter man skalat)
600 gram skalade Jordärtsskockor
2 st grovhackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
Koka i ca 20 min tills allt blivit mjukt.
 
Medans det kokar gör egen havregrädde (tål man inte havre använd annan växtgrädde)
Mixa:
4 dl glutenfria havregryn
4 dl vatten
1 krm salt
2 msk olivolja
Sila av vätskan och spara grynmassan till bröd eller biffar.
 
Mixa soppan och blanda med havregrädden du gjort. Man får själv avgöra hur mycket av kokvattnet som behöver vara med i soppan så den blir lagom tjock. Krydda med ytterligare ca 2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar. Smaka så det blir lagom.
 
Strö lite paprikakrydda över om du vill =)

http://vranvg.blogg.se/2015/april/tekakor.html Serveras med ex glutenfria tekakor.

 
 
 

Kolasnittar

1 dl majsmjöl
1 dl qinoamjöl
5 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Blanda väl och ha sedan i
1/2 dl kokosolja
3 msk sirap
Knåda ihop allt och forma till två bollar.
Låt vila 15-20 min i kylen.
Forma de två bollarna till två rullar och tryck ut på en plåt. Från mitten och ut.
Gör dem inte för tjocka. De flyter inte ut utan får den form och tjocklek du ger dem.
Grädda i ca 175 grader i 7 min. Sänk sedan till 150  grader och grädda i ytterligare 3-4 min.
Ta ut dem och skär dem till snittar. Låt dem kallna på plåten.
 

Boveteknäckebröd

1 1/2 dl bovetemjöl
1 dl qinoamjöl
1 dl rismjöl
1 dl solrosfrön (går att byta ut mot valfria andra frö)
1/2 dl majsmjöl
1/2 dl chiafrön
1 tsk stött fänkålsfrön
6-7 dl kokande vatten
 
Blanda allt i en bunke och platta ut på två bakplåtsklädda plåtar, ganska tunnt. Grädda i ca 150 grader i ca 40 min.Det skall vara hårt när du tar ut det.