Glutenfri spagetti med vitlöksfrästa grönsaker

ca 3-4 portioner
 
Sätt på spagettivattnet först denna rätt går snabbt att tillaga.
Tvätta och dela 1 broccoli i små buketter.
Häll upp olivolja i en stekpannan och lägg i broccolin
Medans den börjar fräsa skala och pressa i 3-4 vitlöksklyftor.
Stek detta ca 2 minuter.
Hacka och ha i 3 tomater.
Stek ytterligare 1 minut.
Häll av allt i en skål och stek sedan skivad zucchini i stekpannan salta och peppra den o låt den få lite färg på bägge sidor. Häll i de andra grönsakerna och blanda. Låt allt bli varmt igen. Smaka av och krydda upp om behov finns.
När du hällt av den glutenfria pastan blanda i lite olivolja och salt och blanda i grönsakerna.
Färdigt.
 
 

Ungsbakade grönsaker med olika dipper. Utan mjölk, ägg och gluten

 
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Skala ca 15 potatisar och skär i klyftor
Skala ca 2 morötter och skär i klyftor.
Häll över ca
1 1/2-2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1 krm svartpeppar
Blanda
Ställ in i ugnen 15 min
Undertiden tvättar och skär du zucchini och broccolin i lagom stora bitar.
Häll över lite olja och salt även på dem.
När det gått 15 min tar du ut plåten igen och häller på resten av grönsakerna. Blanda runt och ställ in igen i ca 15-20 min.
 
Olivröra: Mixa170 gram urkärnade oliver, 2 msk olivolja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar till en röra.

Avokado-röra: Dela och gröp ur två avokado. Mixa eller mosa med en gaffel till en slät röra. Ha i 3msk valfri vegetabilisk "cremefraiche" eller "yoghurt", går att hoppa över om man vill. Krydda med 1 krm svartpeppar och 1/2 tsk örtsalt.

Vitlökssås: 2 dl vegetabilisk "yoghurt" eller liknande. Pressa i två vitlöksklyftor. 1/2 tsk örtsalt eller vanligt salt och svartpeppar efter smak. Rör om.

Servera gärna falafel till:

230 g kokta kikärtor
1 kruka persilja
1 riven vitlök
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
2 msk maizena
3 msk olivolja
1 nypa peppar
Mixa kikärtorna. Hacka persiljan fint och blanda ihop alla ingredienserna till en smet.
Häll olivolja i en panna låt den bli varm rulla små bollar och stek dom gyllene

Bakad potatis på "allergivänligt" sätt

Bakad potatis tycker jag är så smidigt att bjuda på. Både när det kommer till olika allergier men också till kräsna ätare.
Tvätta av och picka små hål på 5 olika ställen i potatisen. Sätt in dem i ugnen i 200 grader ca 1-1,5 timma.
Förbered under tiden tillbehören.
 
Olivröra: Mixa170 gram urkärnade oliver, 2 msk olivolja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar till en röra.

Avokado-röra: Dela och gröp ur två avokado. Mixa eller mosa med en gaffel till en slät röra. Ha i 3msk valfri vegetabilisk "cremefraiche" eller "yoghurt", går att hoppa över om man vill. Krydda med 1 krm svartpeppar och 1/2 tsk örtsalt.

Finhacka och lägg följande i olika skålar

Tomat

Majs

Gurka

Paprika

Oliver

Lök

Stekta champinjoner (stek i olja med lite salt och peppar)

Stekt bacon

(eller annat man gillar och tål)

Ställ fram någon valfri vegetabilisk "cremefraiche" och passande kryddor.

Då kan alla blanda en egen röra och alla blir nöjda.

Ställ gärna fram lite olja också som man kan ringla över. Oljan går att smaksätta med kryddor eller vitlök.

Smaklig spis!